Austrijski savezni odjel za turizam i industriju slobodnog vremena usvojio je smanjenje PDV-a na smještaj s 13 na 10 posto i tako potaknuo dodatna ulaganja u turizam. Odjel zastupa interese više od 90 000 turističkih tvrtki (restorani, hoteli, slobodno vrijeme, sport, putničke agencije, kina, kulturni i zabavni objekti i zdravstvene ustanove).

Turizam jedan od pokretača ekonomije nakon Brexita

Zbog Brexita mnoge kompanije već sele svoja sjedišta iz Velike Britanije, a to je samo jedna od posljedica za britansku ekonomiju. Turizam i ugostiteljstvo, koji već zapošljava 3,2 milijuna ljudi i generira 38 milijardi funti poreza, mogao bi biti jedan od pokretača gospodarstva nakon Brexita, ali da bi se to ostvarilo, vlada mora donijeti niz mjera. Objavila je to britanska udruga UK Hospitality koja je parlamentu uputila niz zahtjeva. Traže smanjenje financijskog opterećenja rada, kampanje za popularizaciju karijera u turizmu te bolju suradnju turističkog sektora sa studentskom zajednicom.

Marriotove sobarice dobivaju svoj alarm

Marriott International za svoje osoblje u SAD-u i Kanadi osigurao je džepni alarm koji će sobarice i ostali članovi osoblja moći aktivirati u slučajevima kad osjete da im je ugrožena sigurnost. Kompanija će podijeliti uređaje u pet tisuća hotela do 2020. godine. „Nitko se ne bi smio osjetiti uplašen pri obavljanju svog posla, a najmanje osoblje čiji je rad ključan za uspjeh naše kompanije i naše struke“, poručuje Arne Sorenson, predsjednik Uprave Marriott Internationala.

Scandic će posluživati samo jaja sretnih koka

Hotelska kompanija Scandic gostima u svojim hotelima godišnje poslužuje između 11,5 i 13 milijuna jaja. Većina tih jaja već se dobavlja iz slobodnog uzgoja bez kaveza, no iz kompanije su objavili da potpuno izbacuju jaja uzgojena u kavezu, što su i najavili svojim dobavljačima. Prema podatcima švedske organizacije za zaštitu životinja Djurens Rätt oko 12 posto jaja u Švedskoj dobiva se od kokoši u kavezima, no ta je brojka stalno u padu.

Milenijci jedu usput, boomersi u skupim restoranima

Milenijci na službenim putovanjima jedu usput, pripadnici baby boom generacije vole skupe restorane, a generacija X voli objedovati u grupi s kolegama, pokazalo je istraživanje udruženja Global Business Travel Association (GBTA) i tvrtke Dinova. Istraživanje je pokazalo da 71 posto proračuna za restorane odlazi na objede s klijentima, 56 posto potroši se na objede u grupi, a 46 posto odlazi na alkoholna pića. Poslovni ručkovi i večere u 72 posto slučajeva plaćaju se korporativnim kreditnim karticama, s tim da 64 posto ispitanika bira tzv. upscale casual restorane.

Buenos Aires uvodi porezne olakšice za investicije u hotele

Vlada Buenos Airesa najavila je uvođenje poreznih olakšica gradskoj turističkoj industriji, a cilj je potaknuti ulaganja u proširenje turističke ponude grada koja će potaknuti dodatni rast. Poticaji će se dati hotelijerima za gradnju novih objekata ili renoviranje starih. „Procjenjujemo da će investicije narasti na 570 milijuna dolara do 2025. godine“, izjavio je Gonzalo Robredo, predsjednik Turističke zajednice Buenos Airesa.