Baška je ove godine u listopadu dosegla svojih prvih milijun noćenja u dugoj povijesti turizma, i to upravo na najvažnijoj manifestaciji u listopadu Baška Outdoor Festivalu.

Baška, inače, bilježi porast broja noćenja tijekom cijele godine pa je tako u prvih 5 mjeseci ostvareno 93.375 noćenja (čak 34% više), u rujnu je ukupno  ostvareno 131.417 noćenja (12% više), a u listopadu 18.552 noćenja (2% više). Za ove odlične rezultate, kažu u TZ-u Baške, osobito je bitno povećanje turističkog prometa u pred i posezoni što dokazuje značaj manifestacija i razvoja specifičnih turističkih proizvoda u Baški, posebice u razdoblju van glavne ljetne sezone.

Više od 50 posto mladih želi raditi u turizmu

Najnovije američko istraživanje pokazalo je da je više od 50 posto pripadnika generacije Z (rođeni između 1995. i 2010. godine), što je trenutačno najbrojnija generacija u SAD-u, zainteresirano za rad u industriji putovanja. Iznimno im je važno da ih poslodavac cijeni, a turizam biraju ispred građevine, financija ili osiguranja. Generacija Z zato se sve češće spominje kao spasonosna karika u kadrovskoj krizi u globalnom turizmu. Slično je i u Hrvatskoj u kojoj Ministarstvo turizma i hotelijeri stipendiraju učenike koji se školuju za poslove u turizmu. Tradicionalno najviše stipendista ima porečka Valamar Riviera koja u ovoj godini okuplja 171 stipendista. Cilj je pružiti mogućnost mladim ljudima da se preko praktične nastave, rada i pripravničkoga staža upoznaju s poslovanjem kompanije. Valamarovo ispitivanje korporacijske kulture i klime pokazalo je da pripadnici generacije Z više od ostalih dobnih skupina očekuju financijsku sigurnost pri zaposlenju, ali i napredovanje i poštovanje kolega.

Michelin počinje digitalizirati svoje vodiče

Michelin, francuska kompanija koja objavljuje prestižan Michelinov vodič za restorane, u tišini je u listopadu preuzela stranicu za rezervacije Tablet Hotels. Cilj je akvizicije, kako su najavili u Michelinu, da tim Tablet Hotelsa vodi digitalnu transformaciju Michelinovih crvenih vodiča za restorane i zelenih vodiča za turizam, koji su još usmjereni na tisak. Kako je pojasnio suosnivač Tablet Hotelsa Laurent Vernhes, prihodi od Michelinovih vodiča na razini su statističke pogreške, a oni vjeruju da se to može izmijeniti ovom transakcijom.

Meliá prva hotelska kompanija koja prodaje na Amazonu

Meliá Hotels International postala je jedina hotelska kompanija koja svoje usluge prodaje preko Amazona. Grupa će prodavati svoje usluge smještaja i tura na internetskim stranicama mrežne trgovine, nudeći i dvije vrste poklon-kartica Meliárewards. Darovne kartice postale su dostupne za kupnju u Ujedinjenom Kraljevstvu, Španjolskoj, Francuskoj, Italiji i Njemačkoj, a mogle su se kupiti s popustom od 40 posto na crni petak. Kartice se mogu mijenjati za smještaj u jednom od Melijinih hotela, zajedno s ostalim uslugama koje nude u suradnji s partnerima.

Turisti traže doživljaje vezane uz kulturu

Odmor u inozemstvu s naglaskom na istraživanje kulture, odmor u svojoj zemlji, wellness i spa odmor ili tzv. city break u inozemstvu globalno su najpoželjniji odmori, pokazalo je istraživanje YouGov provedeno među deset tisuća ljudi iz devet zemalja. Za kulturne su aktivnosti turisti spremni potrošiti i do 1530 dolara godišnje ili dva puta više nego na luksuzne predmete za koje se u prosjeku odvaja oko 810 dolara. Naime, kupnja skupih stvari našla se na desetom mjestu najpoželjnijih doživljaja. Istraživanje je potvrdilo da svi traže doživljaje bez obzira na to kamo putuju.

Prvi kruzeri za aktivni odmor uskoro i u Hrvatskoj

Kompanija Blue World Voyages pokreće novu nišu u turizmu kružnih putovanja uvođenjem programa Active Lifestyle Cruising. Lansiranje novog proizvoda počinje 2019. godine na Mediteranu, a jedna je od destinacija koju najavljuju u svojoj promotivnoj kampanji i Hrvatska. Uz slogan „Recite zbogom plovećim hotelima, buffet-linijama i uređajima za igre na sreću“ inauguracijski će brod imati značajan odmak od klasičnog krstarenja s cjelokupnim palubama posvećenim sportskim aktivnostima, wellnessu i spa sadržajima i lokalnim namirnicama u kuhinji, a paketi će uključivati aktivne kopnene ture u suradnji s lokalnim stanovništvom.