Turistička zajednica otoka Krka u kolovozu je predstavila besplatne mobilne aplikacije KRKhike i KRKbike za operativne sustave Android i IOS. KRKhike omogućuje pretraživanje pješačkih, brdskobiciklističkih i planinarskih staza, GPS navigaciju rutama te odabir šetnica prema vlastitim željama, težini i lokaciji.

Aplikacija se može preuzeti na internetskim stranicama TZ otoka Krka i na internetskim stranicama ostalih turističkih zajednica na otoku Krku, s kojima je aplikacija i izrađena u zajedničkoj suradnji. Uz to je ove godine TZ otoka Krka i sadržaj svoje digitalne karte, koja obuhvaća 50-ak lokaliteta, prilagodila mobilnim telefonima, odnosno od sada je moguće sa stranica TZ-a preuzeti katalogizirane jedinice kulturne baštine i obići rute prema vlastitoj želji. Moguće je posebno pratiti crkve, mjesta, samostane, utvrde, uz vođeni i samostalni obilazak uz potvrdu lokacije. TZ otoka Krka pripremila je i virtualnu šetnju po otoku u 360 stupnjeva kao novi suvremen, inovativan i interaktivan vizualni prikaz destinacija i okolica iz zraka koristeći se najnovijim internetskim VR tehnologijama. Virtualnom šetnjom moguće se koristiti na svim vrstama uređaja od PC-ja, pametnog telefona ili tableta, uz dodatnu mogućnost pregleda preko VR naočala.

Melia lansirala narukvicu koja je i ključ i novčanik

Meliá Hotels i Oracle razvili su nove narukvice koje gostima istodobno služe kao ključ od sobe i novčanik. Narukvica je spojena s aplikacijom na mobitelu te jednostavnim prislanjanjem na bravu omogućuje gostu otvaranje vrata hotelske sobe, kao i plaćanje usluga restorana ili wellnessa. Vodootporna narukvica dizajnirana je upotrebom Oracleova sustav za obradu usluga plaćanja u svim odjelima hotela te omogućuje gostima slobodu da ne nose ključeve i novčanike dok borave u hotelu.

Turske agencije protiv digitalnih platformi

Tursko udruženje putničkih agencija TÜRSAB najavilo je nove tužbe protiv dvadesetak velikih online putničkih agencija i platformi kao što su Airbnb, Agoda, Skyscanner i Expedia, koje optužuju za nelojalnu konkurenciju. Tvrde kako sve te platforme ne plaćaju poreze u Turskoj, iako ostvaruju prihode prodajući turske proizvode i usluge turskim potrošačima na turskom tržištu. U novu akciju krenuli su nakon sudske presude protiv platforme Booking.com, koju su također optužili za nelojalnu konkurenciju i uspjeli djelomično blokirati njezin rad u Turskoj.

All inclusive se potpuno promijenio

Dan Skodol, potpredsjednik analitike u konzultantskoj kući RainmakerBut, u analizi all inclusive modela ističe kako je taj proizvod izrazito napredovao od prvih all inclusive hotela u pedesetima. Danas su obroci u tim hotelima spremljeni od lokalnih namirnica, servirani s vrhunskim koktelima, a prostrane sobe luksuzno su opremljene. Gostima koji su željni iskustava i avantura prodaju se različiti aranžmani i izleti izvan hotela, što su gosti spremni i platiti. To je prilika za dodatne prihode hotelijerima, uz zaokret u prodajnoj strategiji.

Egipat ima 50 posto više rezervacija Britanaca

Britanska vlada upozorila je svoje građane koji putuju u Egipat da izbjegavaju objavljivati negativne komentare o toj državi da bi izbjegli sukobe s tamošnjim vlastima. Sugerira im i da izbjegavaju političke komentare na društvenim mrežama. Inače, organizator putovanja Thomas Cook najavio je da će samo preko te agencije ove godine Egipat posjetiti pola milijuna britanskih turista. Njihova egipatska podružnica Blue Sky izvještava da već imaju 50 posto više rezervacija u prvoj polovini godine.