Britanski turisti u velikom broju vraćaju se na godišnji odmor u Tursku, a značajan oporavak rezervacija u ovoj godini bilježe Egipat i Tunis, stoji u izvješću Thomasa Cooka koje pokazuje rast prodaje paket-aranžmana za Tursku od čak 84 posto u odnosu na prošlu godinu.

Na ljestvici pet najpopularnijih odredišta u izvješću Thomasa Cooka jesu Španjolska, potom Grčka, a slijede Turska, SAD i Karibi. Egipat bilježi najbolje rezultate rezervacija od 2011. s porastom za 89 posto u odnosu na lani, a broj rezervacija za Tunis porastao je toliko da je Thomas Cook povećao broj letova za tu destinaciju na 11 tjedno. Na temelju dosadašnjih rezervacija turska vlada predviđa da bi broj inozemnih turista ove godine mogao dosegnuti rekordnih 40 milijuna. Šef turske Udruge putničkih agencija otkrio je da će Turska ove godine imati 30 milijardi dolara prihoda od turizma. U prva dva mjeseca 2018. zemlja je ugostila tri milijuna turista, kažu u turskome ministarstvu kulture i turizma, a potražnja za ljeto porasla je za 60 posto s njemačkog tržišta te za 30 posto s ruskog.

Makedonci krenuli s vaučerima za odmor

Makedonska vlada odlučila je obiteljima slabijega imovinskog stanja podijeliti po 250 eura za predstojeće godišnje odmore da bi si mogli priuštiti putovanja i hotelski smještaj. Makedonci na taj način pokušavaju stimulirati domaću turističku potrošnju pa će vlasnici spomenutih poticaja moći novac potrošiti isključivo u tamošnjim odmorištima i restoranima

Turisti mjesec dana planiraju putovanje

Analiza rezervacijskog portala TripAdvisor na 12 ključnih tržišta pokazala je da turistima u prosjeku treba najmanje mjesec dana da istraže detalje svojeg putovanja. U drugom i trećem kvartalu prošle godine taj je portal dosegnuo čak 60 posto svjetskih putnika te 67 posto putnika samo s američkog tržišta. Analiza je pokazala da je TripAdvisor najposjećeniji portal za istraživanje i rezervacije, a slijede ga Booking.com, Trivago, Hotels.com i Expedia.

Borba protiv turističkih gužvi uoči sezone 2018.

Nakon lanjskih prosvjeda zbog turističkih gužvi u vodećim svjetskim destinacijama, svaka će od vlasti na svoj način ove godine pokušati ublažiti problem „pretjeranoga turizma“ (overtourism). Amsterdam, Pariz i Rim tako razmatraju ograničavanje ulaska turističkih autobusa u centar gradova, a drugi razmišljaju o fleksibilnim cijenama ovisno o gužvi. Neke destinacije izvan Europe, kao što je Machu Picchu, uvele su sustav rezervacije ulaznica da bi ograničile broj posjetitelja u određenim dijelovima dana. Tajland će ići još dalje i zabraniti posjet turista na nekoliko mjeseci na pojedinim otocima.