Hrvatska bi sljedeće godine mogla dobiti novu zrakoplovnu kompaniju, koja će se zvati SmileAir. Jedan je od suosnivača SmileAira Nino Borić, koji već 30 godina radi u zrakoplovnoj industriji i vlasnik je tvrtke AvioNova iz Floride koja se bavi prodajom zrakoplova. U Hrvatskoj se planiraju baviti iznajmljivanjem zrakoplova, redovnim, čarterskim i ad hoc letovima za razonodu te žele pokriti letove prema Europi, Bliskom istoku, Africi i Islandu. Pri tome je glavni cilj zauzeti dio tzv. leisure tržišta na Jadranu, u kojemu na vrhuncu sezone uglavnom prevladavaju inozemne zrakoplovne kompanije. U Hrvatskoj trenutačno lete tek dvije domaće aviokompanije sa 16 zrakoplova. SmileAir bi mogao biti drugačiji od ostalih jer se želi dogovoriti s hotelijerima i turističkom zajednicom da leti i izvan sezone.

Dubrovnik najbolja kulturna destinacija u 2019. godini

Američka turistička platforma AFAR proglasila je Dubrovnik najboljom kulturnom destinacijom za 2019. godinu. Riječ je o priznanju koje ta organizacija dodjeljuje u sklopu kategorije destinacija, a upravo je Dubrovnik dobio najviše glasova američkih ljubitelja putovanja. „Nagrada na samom kraju turističke godine predstavlja dodatnu potvrdu popularnosti Dubrovnika, ali i Hrvatske u cjelini na nama iznimno važnom i velikom američkom tržištu. Iskrene čestitke upućujem svim dubrovačkim turističkim djelatnicima, ali i građanima grada koji brojnim turistima predstavlja glavni motiv dolaska u našu zemlju”, izjavio je direktor HTZ-a Kristjan Staničić. Od siječnja do kraja studenoga 2018. Hrvatsku je posjetilo oko 580 000 gostiju iz SAD-a, a za Dubrovnik se odlučilo njih 140 000. Zbog velikog potencijala na američkom tržištu HTZ ove godine otvara ured u Los Angelesu.

Hrvatska opet na dobitku zbog popularne serije

Sve je više city break putovanja jer takvi kraći odmori usrećuju ljude. S druge strane, broj romantičnih putovanja smanjio se 16 posto u zadnje četiri godine. Treći je trend rast interesa za putovanja u Rumunjsku koja bi do 2020. godine mogla postati novi Berlin. Pokazuje to analiza trendova u putovanjima za 2019. godinu koju je objavila internetska platforma Broadway travel analizirajući Google trends. Ističu i povratak Egipta na turističku scenu, dok Hrvatsku svrstavaju među turistima najzanimljivije filmske destinacije, u prvome redu Dubrovnik zbog serije „Igra prijestolja“ (Game of Thrones). Predviđaju i da bi se broj turista u Dubrovniku mogao dodatno povećati nakon što sredinom travnja s prikazivanjem krene posljednja sezona serije.

Sve više zemalja uvodi dodatne takse za turiste

S rastom turizma raste i broj hospitalizacija i troškova liječenja brojnih turista koji se nađu u stranoj zemlji, zbog čega sve više zemalja od svojih gostiju zahtijeva potvrdu o dodatnom zdravstvenom osiguranju odmah pri ulasku u zemlju. Osiguravateljska tvrtka Allianz Partners u nedavnom je izvješću utvrdila da 15 od 26 zemalja Schengena trenutno uvjetuje neki vid osiguranja za goste, studente i strane radnike. Slične zahtjeve izvan EU imaju i Kuba, Ekvador, Katar, Rusija, Turska i Ujedinjeni Arapski Emirati, a najavljuju ih i u Egiptu i Tunisu. S druge strane, Venecija od ovog ljeta, zbog masovnog turizma uvodi naplatu ulaska u grad svim turistima. “Ulaznica” će koštati od 2,5 do 10 eura po osobi, ovisno o sezoni. Takva naplata već postoji na Liparskim otocima u Tirenskom moru i na Lampedusi. O problemima masovnog turizma već se neko vrijeme priča i u kontekstu Dubrovnika. Japan je, pak, 7. siječnja počeo s naplatom tzv. odlazne takse od 1000 yena ili 9,22 dolara svakoj osobi koja napušta zemlju. Nova turistička pristojba obuhvaća sve osobe starije od dvije godine, bez obzira na nacionalnost ili svrhu putovanja i bit će uključena u cijenu zrakoplovne karte.

U Škotskoj proradio prvi hotel na bateriju

The Gyle Premier Inn, hotel u poslovnom parku Edinburgh Park u glavnom gradu Škotske, ugradio je bateriju tešku pet tona koja će mu godišnje uštedjeti oko 20 tisuća funti, prepoloviti ekološki otisak hotela do 2025. godine i osigurati pohvale zaštitara prirode. Golema baterija puni se strujom iz državne elektrane tijekom jeftinijega tarifnog modela i jednim punjenjem može neovisno opskrbljivati cijeli hotelski objekt sa 200 soba.

Porast dolazaka i noćenja i na kraju godine

Tijekom božićnih i novogodišnjih praznika u Hrvatskoj se odmaralo 13 posto više turista uz devet posto više ostvarenih noćenja u odnosu na prethodnu godinu. Prema podatcima sustava eVisitor u razdoblju od 21. do 31. prosinca ostvareno je 159 031 dolazaka i 385 514 noćenja. Najviše noćenja ostvarili su turisti iz Austrije, Slovenije, Italije, Njemačke i BiH. Destinacije u kojima je ostvareno najviše noćenja jesu Zagreb, Opatija, Dubrovnik, Poreč i Rovinj. Deset vodećih destinacija s najviše noćenja zaključuju Split, Mali Lošinj, Zadar, Umag i Crikvenica.