U turizmu na globalnoj razini sedam milijuna novih radnih mjesta:

Godišnje izvješće WTTC-a (The World Travel & Tourism Council) otkriva da je industrija putovanja u svijetu lani generirala oko sedam milijuna novih radnih mjesta, s rekordnim rastom industrije od 4,6 posto, koji je čak koji je čak 50 posto brži od rasta globalne ekonomije.


U Europi je trenutačno u izgradnji 636 hotelskih projekata

Europa trenutačno ima 636 hotelskih projekata sa 103.736 soba u izgradnji, što je 19 posto više nego godinu prije. Od tih bi projekata u idućih 12 mjeseci trebala početi realizacija njih 412 s ukupno 63.815 soba, što je godišnji rast od 45 posto. Ostali su u ranoj fazi planiranja. Najviše je projekata, njih čak 245 sa 37.108 soba, u Velikoj Britaniji, a slijede Njemačka s 210 projekata, Francuska sa 122 te Rusija s 87 projekata u realizaciji. Kad je riječ o europskim turističkim metropolama, brojem projekata prednjače London, Pariz, Istanbul, Frankfurt i München.

Nijemci se vraćaju u Tursku, Egipat i Grčku

Njemački turisti ove godine, s obzirom na dobru ekonomsku situaciju u zemlji, neće smanjiti, nego povećati broj putovanja izvan Njemačke, a trenutačni su favoriti prema velikom porastu bukinga, iznad 50 posto u odnosu na lani, Turska, Egipat i Grčka. Pokazuju to analize i predviđanja za ovu turističku godinu s njemačkog tržišta iznesene na svjetskoj turističkoj burzi ITB. Oko 30 posto Nijemaca koji planiraju na odmore, to će ove godine činiti u vlastitoj zemlji. Očekuje se da će najviše odlaziti u Španjolsku, Italiju i Grčku, a ove godine opet pojačano i u Tursku.

Hrvatska kao dio EU projekta Mediteranska biciklistička ruta – “MedCycleTour”

Sedam hrvatskih primorskih županija uključeno je u projekt Europske unije Mediteranska biciklistička ruta “MedCycleTour”, kojoj je ukupna vrijednost 2,58 milijuna eura, a za Hrvatsku oko 278 tisuća eura. Mediteranska biciklistička ruta prolazi kroz jedanaest država, od španjolskog Cadiza preko Francuske i Italije, Hrvatske do Grčke i Cipra, a smatra se jednom od ruta s najvećim turističkim potencijalom. Cilj projekta je kroz cikloturizam potaknuti razvoj održivog obalnog i pomorskog prometa na Mediteranu. Naime, studija Europskog parlamenta iz 2012. godine pokazala je kako godišnji prihod od cikloturizma u Europskoj uniji iznosi 44 milijarde eura, a za usporedbu prihod od ‘cruise’ turizma iznosi 39 milijardi eura. Projekt “MedCycleTour” pokrenut je u veljači 2017., a traje do veljače 2020.

Promotivni spot Hrvatske turističke zajednice nominiran za prestižnu svjetsku nagradu

Promotivni video spot Hrvatske turističke zajednice „Ambasadori hrvatskog turizma“, koji je premijerno prikazan u studenome prošle godine tijekom nastupa na turističkom sajmu WTM u Londonu i u kratkom vremenu ostvario višemilijunsku gledanost na stranim emitivnim tržištima, nominirala je inicijativa „Travel Video Awards“ za nagradu u kategoriji „Best Video by a Tourism Organization“. Uz promotivni video HTZ-a nominirani su još i „Rhythms of Peru“ (Kuoda Travel), „Sabrosura“ (Visit Columbia) te „North America“ (Jordan Tourism Board). „Ova nominacija za nas predstavlja profesionalnu satisfakciju, ali i dokaz naše kreativnosti i inovativnosti, odnosno potvrdu struke da u Hrvatskoj turističkoj zajednici, zajedno s partnerima, kreiramo vrhunski međunarodno prepoznatljivi promotivni sadržaj“, izjavio je direktor Glavnog ureda HTZ-a Kristijan Staničić te pritom pozvao sve da svojim glasovima podrže video u kojem Hrvatsku, kao atraktivnu turističku destinaciju, u najboljem svjetlu predstavljaju Luka Modrić, Mario Mandžukić, Ivan Rakitić, Mateo Kovačić, Dean Lovren, Marin Čilić, Dario Šarić, Maksim Mrvica, Zrinka Cvitešić i 2Cellos.

Ljetna sezona letenja

U tjednu od 26. 3. službeno započinje ljetna sezona letenja iz Zračne luke Rijeka te već kreću letovi i za ostale europske destinacije (Berlin, Hannover, Frankfurt i Stockholm). Sudeći prema prvim najavama još jedne odlične turističke sezone, izravna povezanost s Rijekom i otokom Krkom uvelike pridonosi posjećenosti naših destinacija. Inače je aviokompanija Eurowings uvela redovitu zimsku liniju Rijeka – Köln preko koje povezuje Rijeku s brojnim destinacijama diljem svijeta tijekom cijele godine. To je prvi put u povijesti da je Rijeka izravnom aviolinijom povezana s jednim značajnim europskim velegradom i tijekom zime!