Skandinavska hotelska kompanija First hotels udružila je snage s globalnom hotelskom upravljačkom kompanijom Belvar u osvajanju europskog tržišta. Zajednički promet obaju partnera kreće se oko 200 milijuna eura godišnje, a ta bi se brojka trebala udvostručiti u sljedeće dvije godine.

Nova hotelska grupacija nastala tom suradnjom zove se Maribel, a u početku će u portfelju imati više od 11 500 soba u 11 država.

Booking i Expedia nadmeću se personaliziranim ponudama

Booking drži 60 posto tržišta online rezervacija hotelskih soba u Europi, a Expedia ima 20 posto, objavio je Hotrec. Booking.com je posrednik koji surađuje s više od dva milijuna hotela. Expedia pak poziciju izgrađuje na tome što turistima osigura online rezervacije svega nužnoga na putovanju. Konkurenti se sada nadmeću investicijama koje će im omogućiti personalizirane ponude. Booking ima 23 tisuće zaposlenih i 12,7 milijardi dolara prihoda, a Expedia 22 tisuće zaposlenih i 10 milijardi dolara prihoda od prodaje.

Solo putnici su pustolovi, a to je čak četvrtina populacije

Samim time što su odabrali da putuju sami, solo putnici mogu se svrstati u pustolovne turiste, a nedavno istraživanje platforme Kayak pokazalo je što žele na putovanjima. Čak četvrtinu populacije čine samci. Kayak je otkrio da je čak trećina njihovih korisnika ove godine putovala sama, 18 posto tvrdi da uživa u takvom putovanju, a jednako ih toliko tvrdi da im to omogućuje upuštanje u romansu. Čak 70 posto njih tvrdi da je na solo putovanju napravilo ono što inače ne bi da su u društvu, a 59 posto ih uživa u samostalnom raspolaganju vremenom.

Makedonija i BiH među najbrže rastućim destinacijama

Italija, Francuska i Španjolska i dalje ostaju najposjećenije i najjače turističke destinacije, ali pretrpanost nekih mjesta pokazuje da su ove turističke meke dosegnule vrhunac turističkog rasta. Bloomberg je nabrojao najbrže rastuće nove destinacije koje su sve redom bogate tradicijom i kulturom, a nekima za turistički rast pomaže i blizina Hrvatske. Na popisu su se tako našli Armenija, BiH, Moldavija, Azerbajdžan, Makedonija, Island, Turska, Izrael, Gruzija i San Marino, svi s dvoznamenkastim rastom.

Hitno ograničiti privatni smještaj

Privatni smještaj nema tako potentnu snagu produljivanja turističke sezone kao hoteli. Osim kvalitetnih vila i kuća za odmor, većina ostalih privatnih smještaja radi samo tri do četiri mjeseca, analizira Siniša Topalović, direktor hrvatskog ureda konzultantske tvrtke Horwath HTL. Njihova je prosječna stopa popunjenosti samo 15 posto godišnje, što je iznimno slab rezultat. „To je očit znak da tu nešto ne funkcionira i da takva ponuda nije konkurentna, a nije ni formula za dugoročno održiv model razvoja turizma“, upozorio je Topalović.