Bio sam iznenađen i izuzetno sretan kad su mi javili da je Valamar Collection Imperial Hotel 4* osvojio World Luxury Hotel Awards u kategoriji najluksuznijih povijesnih hotela u Europi, za što su posebno zaslužni svi zaposlenici koji neumorno i predano pristupaju svojoj glavnoj misiji: pružanju nezaboravnih trenutaka našim gostima.

Ova nagrada najviše pripada njima i na tome im posebno čestitam! Tako sam uime svojeg tima krenuo na dodjelu nagrade u Finsku, zemlju Djeda Božićnjaka, u središte najsjevernije finske pokrajine Laponije, Rovaniemi, gdje je 12. listopada organizirano svečano proglašenje najluksuznijih hotela.

Rovaniemi leži na rubu Arktičkog kruga (sjeverna polarnica) i zbog svojeg geografskog položaja poznaje čak osam različitih godišnjih doba – svako od njih ima specifičnu svjetlost, temperaturu i prirodne pojave. Grad je u obliku rogova sjevernog jelena projektirao slavni finski arhitekt Alvar Aalto i na prvi pogled prilično je depresivan zbog klimatskih uvjeta i hladnoće. Kada sam došao, bilo je između 0 i -1 °C i počeo je padati snijeg! Ovdje, na dalekom sjeveru, snijeg je očekivani gost već u rujnu, a u studenom se počinju gomilati zalihe i stvarati bijeli krajolik.

Hotel u kojem sam odsjeo, Arctic Light Hotel 4*, moderno je uređen i u njemu prevladavaju lokalni motivi Laponije i polarnih životinja. Na dan dodjele nagrade okupili smo se lobbyju hotela te krenuli prema Santa Parku, gdje se održala svečanost. Kada su u lobby počeli dolaziti predstavnici nagrađenih objekata, shvatio sam da su sa mnom kolege iz cijelog svijeta i voditelji luksuznih i impozantnih hotela te su moje zadovoljstvo i ponos bili još veći.

Santa Park se nalazi blizu Arctic Tree House Hotela, jednog od najljepših i najatraktivnijih hotela skandinavskog dizajna u Finskoj i Laponiji. To je kombinacija luksuznog malog resorta i kućica koje su dizajnirane kao da su na stablu. Podsjeća na naše luksuzne kampove i kamping kućice s pet zvjezdica. Samo je pogled iz njih malo drugačiji. A meni je bolje more od šume!

Hotel se nalazi točno gdje prolazi crta arktičkog kruga i u njega se ulazi kroz grandiozni tunel u špilju, 50 metara ispod zemlje! Ovaj podzemni svijet dizajniran je i uređen motivima Laponije i Djeda Božićnjaka, ali se vrlo jednostavno pretvara u luksuznu dvoranu za gala večere. Djedica ima svoj dom u ovoj špilji, u kojoj užurbanost vilenjaka traje cijelu godinu. Od ulaza se hoda kroz tajanstvene prolaze koji vode u avanture unutar udobne špilje.

Dodjela nagrada

Cijeli je event pomno organiziran. Od samog prijema do središnjeg događaja dodjele nagrada, sve je bilo u lokalnom, laponskom ugođaju. Oduševio me ice bar s ledenim skulpturama u kojem se poslužuju topla i hladna pića, a temperatura je ugodna: -25 °C (preporuka: obavezno probati finsku votku iz ledenih čaša).

Hvala, Finska, hvala Rovaniemi, ali nema ljepšeg nego vratiti se doma, na Rab, na moj otok sreće i u topli zagrljaj svojih najmilijih.  😊

Kažu da fotografija govori više od tisuću riječi, pa sam i ja fotoaparatom zabilježio putovanje u Finsku.

Uživajte u fotkama!

Santa Park

Unutar parka Djeda Božićnjaka može se posjetiti Škola vilenjaka, otkriti tajanstveni Bubanj želja, uživati u vožnji sanjkama, posjetiti očaravajuće kraljevstvo Ledene princeze. A fascinantno je vidjeti poštanski ured u koji stižu pisma djece sa željama iz cijelog svijeta. I ja sam ostavio pismo mog juniora te jedva čekamo da nam se Djed Božićnjak spusti kroz dimnjak i ostavi poklon. Zar mislite da odrasli ne smiju vjerovati u bajku o Djedu Božićnjaku i vilenjacima?

Jeste li znali?

Arktički krug je južna granica područja u kojem najmanje jedan dan (ili više njih) svake godine, tijekom ljetnog solsticija, 21. lipnja, Sunce ne zalazi (tzv. polarni dan). Također, u vrijeme  zimskog solsticija, 21. prosinca, jedan dan Sunce ne izlazi na vrijeme (polarna noć). Trajanje neprestanog dana ili noći povećava se progresivno kako se ide prema sjeveru, tako na početku Arktičkog kruga traje jedan dan, a na Sjevernom polu šest mjeseci.