Ljudska fascinacija hranom i običajima stara je gotovo kao i ljudski rod sam. I prvi su prapovijesni crteži u špiljama uostalom većinom prikazivali lovinu, odnosno ono što će završiti (ako već nije) na jelovniku toga dana. Danas zahvaljujući modernim tehnologijama možemo bez ikakvih problema zaviriti drugima u tanjure, hvaliti se i raspravljati o jelima i receptima na razini vrhunskih kuhara ili amatera hedonista. A gdje je sve počelo? Naravno u staroj Grčkoj, kolijevci prvih blogova o hrani.

Arhestrat (Arkhéstratos)

Starogrčki pjesnik i gastronomski pisac u 4. st. pr. n. e. napisao je djelo Slatki užitci (Hedypatheia), neku vrstu enciklopedije tadašnjega kulinarskog znanja i umijeća u kojoj pripovijeda gdje pronaći najbolju hranu u mediteranskom svijetu toga vremena. Proputovao je brojne zemlje prikupljajući podatke za svoje djelo te je u stihovima opisao ne samo raznovrsne kuharske recepte, nego i posuđe koje se upotrebljavalo. Nazivaju ga i Homerom gastronomije.

Atenej (Athēnaĩos)

Grčki retoričar, gramatičar i gastronomski pisac rođen u Egiptu u drugoj polovini 2. st. n. e. Napisao je djelo u petnaest knjiga pod nazivom Učenjaci na gozbi (Deipnosophistae) o običajima starih Grka i o godišnjem kulinarskom natjecanju koje se održavalo već 500. godine pr. n. e. u grčkom gradu Sibarisu na jugu Italije. Posebno ističe hedonizam i luksuz te upotrebu cvijeća i voća kao hrane i ukrasa, a hvali jednostavnu kuhinju i žali za homerskom kuhinjom. Biograf je gastronomskoga pisca Arhestrata.