Ljeto u Poreču obilovalo je kulturnim i umjetničkim programima, a dio toga bio je i projekt „Umjetnik na odmoru“, koji je 2018. imao svoje sedmo uzastopno izdanje. U suradnji s Institutom za istraživanje avangarde i Kolekcijom Marinko Sudac, u sklopu programa ValamART, domaćoj se publici prezentiraju neka od najvećih imena suvremene umjetničke scene, koji svoj ljetni odmor provode u Valamarovim objektima.

“Umjetnik na odmoru 2018. / Valamar” u Poreč je doveo umjetnike i umjetnice iz raznih zemalja i povezao generacije umjetničkog stvaralaštva. Umjetnici koji su bili dio projekta predstavljaju radikalnu praksu i svojim su radovima podigli važne društvene teme i bili važan dio umjetničke scene 70-ih godina – Vlado Martek (Hrvatska) kroz djelovanje u Grupi šestorice autora, Marijan Molnar (Hrvatska) putem svojih filmova, Dragan Živadinov (Slovenija) kao jedna od pokretača New Slowenishe Kunst, Eulàlia Grau (Španjolska) kao jedna od prvih feminističkih umjetnica, Ludo Mich (Belgija) kao pionir eksperimentalnog filma u Belgiji…. Također, mlade umjetnice koje su bile dio projekta svojim će radovima pokazati danas najaktualniju tematiku koju obrađuju – položaj žena, ženski pogled, tematiku sjećanja, rata, rada, tranzicije, tehnologije, zaštite okoliša. Redom su to Adela Jusić (B&H), Lana Čmajčanin (B&H), Isidora Pejović (Srbija), Tijana Petrović (Srbija), Tanja Žunić (Srbija), Jelena Pantelić (Srbija), Milica Bilanović (B&H). Svojim društveno-političkim komentarima u raznolikim medijima aktivan je i umjetnik Vasily Slonov (Rusija), kao i strip-umjetnik i glazbenik Dubravko Mataković (Hrvatska), a svoj stav spram umjetnosti postavlja Vladimir Nikolić (Srbija).

Projektu predstoji tradicionalna izložba u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu. Time se umjetnici predstavljaju i zagrebačkoj publici, a mogu se vidjeti i umjetnički radovi nastali tijekom projekta. Samo otvorenje svake je godine uzbudljiv događaj – publika može upoznati umjetnike, vidjeti njihove radove, a česti su i performansi umjetnika.

U sklopu izložbe, postavlja se i prilagođena verzija izložbe koja je održana kao dio projekta u Poreču, u suradnji s Pučkim otvorenim učilištem u Galeriji Zuccato. Izložba je 2018. predstavila jednog od najznačajnijih poljskih umjetnika sedamdesetih godina – Andrzeja Lachowicza (1939. – 2015.), na njegovoj prvoj samostalnoj izložbi u Hrvatskoj „Forma svijesti.

Projekt je od 2012. ugostio već više od 70 renomiranih umjetnika iz gotovo dvadeset zemalja. Važna umjetnička imena koja su posjetila Hrvatsku i projekti ostvareni tijekom boravka u Valamaru pokazatelj su kvalitete i značaja projekta. Tako u 2019. godini očekujemo izložbu ovogodišnjeg projekta.