Do sada je u sklopu projekta pedesetak međunarodno priznatih umjetnika dio ljetnog odmora provelo u Hrvatskoj, a ove je sezone projekt završio gostovanjem poljskog umjetnika Jaroslawa Kozlowskog

Gostovanjem poljskog umjetnika Jarosława Kozłowskog te hrvatskog umjetnika Vladimira Gudca završilo je ovogodišnje izdanje projekta „Umjetnik na odmoru“ u Valamaru.

Jarosław Kozłowski jedan je od najvažnijih aktera poljske umjetničke scene i u svojemu radu kritizira medije, a velik dio opusa čine radovi koji se bave lingvistikom i semiotikom u kojima propituje odnose gramatike, jezika i sfere značenja, zanimaju ga jezične igre i transponiranje pravila formalne logike.

Vladimir Gudac vodio je Galeriju Studentskog centra od 1980. do 1990. godine, a s Dubravkom Budićem bio je osnivač aktivističke grupe Tok (1972. – 1973.).

Do sada je u sklopu ovog projekta više od 50 međunarodno priznatih umjetnika dio ljetnog odmora provelo u Hrvatskoj, a ove godine smo, između ostalih, već imali priliku vidjeti izložbu češkog umjetnika Jiříja Valocha „Moć nemoćnih“, performans inspiriran Porečom „Circe di Parenzo“, mađarske umjetnice, spisateljice i performerice Katalin Ladik, radove svestranoga ruskog umjetnika Leva Nussberga te performans američkog umjetnika Philipa Cornera, začetnika pokreta Fluxus. Uz ove istaknute umjetnike, u Poreču su gostovali i István Nádler iz Mađarske, Raša Todosijević iz Srbije, Rudolf Sikora iz Slovačke i Slobodan Šijan iz Srbije. Ovi će se umjetnici tradicionalno svojim radovima, performansima i dokumentacijom predstaviti na izložbi u Muzeju suvremene umjetnosti Zagreb u studenom.