Volimo Jadransko more jedan je od najprepoznatljivijih projekta unutar našega krovnog programa Zeleni Valamar, a naša kompanija već dulje surađuje s brojnim sportskima klubovima i udrugama i donira im novac, a oni se svake godine angažiraju u čišćenju i ekološkom očuvanju područja u kojima žive i djeluju.

Nova akcija čišćenja podmorja u organizaciji Ronilačkog kluba Dubrovnik uz podršku naše kompanije održana je početkom listopada na području Solituda i Zatona. U ovoj hvalevrijednoj akciji sudjelovali su članovi Ronilačkoga kluba Dubrovnik i djelatnici Čistoće d.o.o.

Valamarova donacija iznmno nam je značajna jer će Klubu poslužiti za daljnje djelovanje, izobrazbu članova i organizaciju daljnjih ekoloških akcija na dubrovačkom području”, izjavio je prigodom akcije Vlaho Radonić, tajnik i instruktor u RK Dubrovnik.

Osim RK Dubrovnik, ove godine u okviru istoga programa društveno odgovornog poslovanja podržavamo i rad udruge Green Sea Safari. Članovi udruge zajedno s turistima i građanima obilaze uvale na području Dubrovačko-neretvanske županije i čiste ih od nakupljenog otpada. Sredstva za akcije osiguravaju se članarinama i donacijama.

Upravo stoga zahvaljujemo Valamar Rivieri koja je unutar programa Zeleni Valamar prepoznala naš rad i svojom donacijom osigurala dio sredstava za naše provedene akcije čišćenja, kojih je od srpnja do listopada bilo četrdesetak”, izjavila je dr. sc. Marlena Ćukteraš ispred udruge Green Sea Safari.

Podmorje i plaže čistili su se i nešto sjevernije u našem Rapcu. U ovu su akciju tijekom ljeta i rane jeseni bili uključeni Rukometni klub Mladi Rudar, Društvo podvodnih aktivnosti Rabac i Nogometni klub Rabac.

Valamar i RK Mladi Rudar već godinama organiziraju projekte želeći kod mlađih članova kluba osvijestiti važnost odgovornosti prema kolektivu i okolini u kojoj žive te aktivnom doprinosu njezinu očuvanju.

Sam čin čišćenja plaža i okoliša za naše je najmlađe članove veliki događaj. Želimo im od malih nogu usaditi vrijednost važnosti očuvanja okoliša i pomaganja zajednici, a sve uz neizostavnu zabavnu komponentu koja djeci pokazuje da pomaganje nije obaveza, nego nešto istinski zanimljivo i zabavno. U budućnosti se nadamo još većem broju ovakvih inicijativa“, izjavio je Patrik Franković, predsjednik RK Mladi Rudar.

Članovi Društva podvodnih aktivnosti čistili su podmorje od Tunarica Sunny Campinga do turističkoga kompleksa Rabac te s morskoga dna ručno prikupljali krupni i sitni otpad.

Osim uživanja u podmorju i druženja s ostalim roniocima iz Hrvatske i Europe, na prvom nam je mjestu ipak ekologija i očuvanje podmorja. Svake godine čistimo podmorje diljem Hrvatske i Istre i aktivni smo u traganju i spašavanju na moru“, istaknuo je predsjednik udruge Društva podvodnih aktivnosti Rabac Manuel Marković.

Skupina od 35 malih volontera Nogometnoga kluba Rabac, ujedno i najmlađih članova kluba, uz pratnju je roditelja svojim angažmanom u akciji čišćenja plaže i okoliša ukazala na važnost pomaganja lokalnoj zajednici.