U sklopu partnerskog projekta udruge Vivamar i World Cetacean Alliancea (WCA) pod nazivom ‘Dolphin Friendly Boat’ u porečkom Valamar Riviera Hotelu 24. svibnja istarskim je kapetanima održano uvodno predavanje o odgovornom promatranju dupina tijekom plovidbe.

Tom su prilikom svi sudionici imali priliku saznati zašto su dupini u Jadranu zaštićeni te se upoznati s biologijom dobrog dupina koji redovito obitava u Jadranskom moru pa ga se često može vidjeti i uz obalu Istre. Kapetani su dobili i globalne smjernice pod nazivom ”Pravila ponašanja prilikom susreta s dupinima” koje na jednom mjestu donose dobre svjetske prakse koje bi i hrvatski moreplovci trebali slijediti. Vivamar je kratko predstavio i svoje istraživanje o dobrim dupinima na zapadnoj obali Istre koja je postala važno stanište za 162 dupina. Istraživanje je 2017. godine objavljeno u prestižnoj znanstvenoj reviji Journal of the Marine Biological Association of the United Kingdom koja izlazi u sklopu Cambridge University znanstvenih časopisa.

Uvodno predavanje bilo je besplatno za sve zainteresirane, a iz Udruge su poručili kako se nadaju da će u budućnosti polaznika ovakvih edukacija biti još i više.

Samo ako ćemo se odgovorno ponašati prema dupinima, moći ćemo im se diviti i u budućnosti“,  izjavila je mag. Darja Ribarič, biologinja i predsjednica Udruge Vivamar.

U okviru krovnog programa Zeleni Valamar podržavamo različite projekte i inicijative usmjerene na zaštitu okoliša, kako u okviru redovnog poslovanja tako i u smislu edukacije gostiju, zaposlenika i šire lokalne zajednice o važnosti očuvanja Jadranskog mora i njegove obale.

VOLIMO JADRANSKO MORE: Volonteri iz uvale Tunarica izvukli dva kontejnera smeća

U okviru Valamarovog programa ”Volimo Jadransko more” 19. svibnja je održana velika akcija čišćenja podmorja u Tunarica Sunny Campingu. U akciji je sudjelovalo više od 60 volontera koji su iz podmorja uvale Tunarica izvukli dva kontejnera smeća, najviše staklenog i plastičnog otpada i guma.

Ekološku akciju organiziralo je Društvo za podvodne aktivnosti DPA Rabac, pod pokroviteljstvom TZO Raša i Valamara. Posebnu podršku dalo je Ribolovno društvo Adria iz Labina, a u akciji su sudjelovali i ronioci iz cijele Istre, uključujući KPA Medulin, RK Ugor Vrsar, KPA Rovinj, RK Centar Medulin, Eko More Medulin, RK Meduza Pula i Ronilački Savez Istarske Županije. Akciji su se odazvali i volonteri Crvenog križa Labin te djelatnici Valamara koji su čistili priobalje.

Nakon uspješnog čišćenja, svi sudionici akcije nastavili su druženje u Tunarica Sunny Campingu uz zajednički ručak na terasi Bistro Tuna Baya gdje su im uručene zahvalnice. Ekološka akcija već se sedmu godinu zaredom održava u sklopu projekta „Volimo Jadransko more“ koji se provodi unutar Valamarovog programa društveno odgovornog poslovanja „Zeleni Valamar“, s ciljem aktivnog podupiranja projekata namijenjenih zaštiti jadranske obale i mora.