Raduje nas što je i tržište kapitala prepoznalo sve što radimo pa je cijena dionice u prvih 9 mjeseci ove godine porasla za čak 43 posto

VIV: S rezultatima u prvih devet mjeseci Hrvatska je već ostvarila rekorde u broju dolazaka i noćenja, a sasvim sigurno i ostvarenih prihoda. S kakvim će rezultatima Valamar zaključiti 2016. godinu?

U devet mjeseci 2016. godine Valamar Riviera ostvarila je porast prihoda od 19 posto, u prvom redu kao rezultat rasta noćenja od osam posto, prosječne cijene od pet posto te iznimnog rasta prihoda od hrane i pića. Takav je rast ostvaren zahvaljujući dobrim rezultatima u predsezoni i posezoni uspješnim realiziranjem velikih događaja i dovođenjem velikih grupa, odličnim poslovanjem hotela, kampova i ljetovališta više kvalitete te akvizicijom Baške. U 2016. godini očekujemo ostvariti više od 5 milijuna noćenja, između 1.460 i 1.475 milijuna kuna poslovnih prihoda, odnosno rast od 13 do 14 posto u odnosu na prošlu godinu te operativnu dobit (EBITDA) između 500 i 515 milijuna kuna, što je povećanje od oko 22 posto u odnosu na 2015. godinu. S takvim rezultatom Valamar Riviera potvrđuje poziciju najveće i vodeće turističke kompanije po kapacitetima, ostvarenom rezultatu, rastu i razvoju. Raduje nas što je i tržište kapitala prepoznalo sve što radimo pa je cijena dionice u prvih 9 mjeseci ove godine porasla za čak 43 posto.

VIV: Valamar Riviera jedan je od najvećih ulagača u hrvatski turizam s uloženih 2,6 milijardi kuna. Planira li u 2017. godini Valamar odraditi investicijski ciklus veći za 100 milijuna eura?

Planirani projekti za 2017. godinu u iznosu većem od 100 milijuna eura predstavljaju najveće ulaganje kompanije u razvoj portfelja u jednoj godini. Razvojni je naglasak na destinaciji Rabac, u kojoj gradimo ljetovališta Family life Bellevue Resort 4* i Girandella Resort 4* te na nastavku ulaganja u premium kampiranje, posebno u kamp Lanterna. Ulaganjem vrijednim oko pola milijarde kuna u Rabac tu destinaciju želimo repozicionirati u vodeću odmorišnu destinaciju u Hrvatskoj. Osim izgradnje dvaju ljetovališta, značajna se sredstva ulažu u razvoj ostale turističke infrastrukture kao što su uređivanje restorana i barova, šetnice, plaža, parkinga te sportskih i dječjih igrališta. Vjerujem da će se završetkom planiranih investicija značajno poboljšati turistički doživljaj svih turista koji borave u Rapcu. Istodobno će se poboljšati i životni standard građana Rapca i Labinštine jer će izgrađena infrastruktura biti dostupna svim građanima, otvorit će se više od 300 novih radnih mjesta te dovesti gosti bolje platežne moći koji će podići razinu prosječne potrošnje u destinaciji.

VIV: Prije početka ovogodišnje turističke sezone održali ste prvi Dan investitora. Koje su ključne smjernice razvoja kompanije u idućem razdoblju?

Korporativna strategija Valamar Rivijere postavljena je do 2020. godine s jasnim strateškim ciljevima. U tom nam je razdoblju cilj postići dvoznamenkasti rast operativne dobiti investicijama u portfelj, akvizicijama i strateškim partnerstvima s ciljem produljenja sezone i diversifikacije emitivnih tržišta. To planiramo ostvariti investicijama u portfelj na razini od 1,5 do 2 milijarde kuna, vodeći brigu o održivoj isplati dividende i rastu vrijednosti kompanije. Usvojili smo pet strateških inicijativa u kojima su na prvo mjesto postavljeni fokus na gosta te ulaganje u zaposlenike. Osim toga, puna će se pozornost posvetiti razvoju destinacija vodeći brigu o lokalnoj zajednici društveno odgovornim poslovanjem.

Cilj nam je do 2020. godine postići dvoznamenkasti rast operativne dobiti investicijama u portfelj, akvizicijama i strateškim partnerstvima s ciljem produljenja sezone i diversifikacije emitivnih tržišta

VIV: Koje mjere ocjenjujete nužnima za povećavanje konkurentnosti domaćeg turizma?

Pod utjecajem globalnih kretanja, u prvom redu niskih kamatnih stopa i povećane potražnje s emitivnih tržišta radi sigurnosti, Hrvatskoj je prvi put u dvadeset i pet godina pružena prilika da ozbiljno razvije turizam. Iako smo svi uistinu ponosni na rast turističkih noćenja i prihoda od turizma, još uvijek nismo dostigli razinu turizma koju je Hrvatska imala krajem 80-tih godina. Hrvatski turizam u većem dijelu predstavlja smještaj niske kvalitete u obliku neobnovljenih hotela i ljetovališta, privatnog smještaja i kampova niske kvalitete. Masovni turizam niske platežne moći preplavljuje hrvatsku obalu tijekom 90 dana ljetne sezone.

VIV: Kako to promijeniti?

Vrijeme je za ulaganja u nove smještajne objekte visoke kvalitete, za razvoj turističkog osoblja te unapređivanje turističkih destinacija s ciljem kontroliranog povećanja noćenja, posebice u predsezoni i posezoni, te značajnog povećanja turističke potrošnje. Hrvatska trenutačno temelji svoju konkurentnost na privatnim inicijativama i globalnim kretanjima, a ne na konkurentnim uvjetima poslovanja jer su oni najlošiji na Mediteranu. Iako je strategija razvoja turizma dobro postavljena i usvojili su je Vlada i Sabor, država administracija strategiju ne provodi pa i dalje imamo najveći PDV na turizam na Mediteranu, neriješeno pitanje turističkog zemljišta i pomorskog dobra, visoke doprinose na plaće te nekonkurentnu fiskalnu i parafiskalnu politiku prema turizmu. Štoviše, najnovijim prijedlozima porezne reforme odnosno najavljenog povećanja PDV-a na ugostiteljstvo, dodatno bi se povećalo porezno opterećenje hrvatskog turizma koje bi dodatno smanjilo konkurentnost te zaustavilo trenutačno pojačan ciklus ulaganja u turizam i zapošljavanje. Vjerujem da bi takav potez negativno utjecao na ukupni gospodarski rast jer turizam nije izdvojena gospodarska grana, nego izvozna industrija koja pozitivno utječe na sektore građevinarstva, trgovine, poljoprivrede i malog obrtništva. Turizam je među rijetkim industrijama u Hrvatskoj koja pokazuje perspektivu. Porezna je reforma u fazi rasprave te vjerujem da će se uvažiti stavovi stručnjaka i projekcije koje pokazuju da je dodatno povećanje PDV-a za turizam štetno za gospodarski rast Hrvatske.

VIV: S AZ obveznim mirovinskim fondom sudjelovali ste u procesu akvizicije tvrtke Imperial Rab. Koji je status te akvizicije danas? Kako će se destinacija Rab uklopiti u Valamarovu ponudu?

Proces akvizicije Raba bit će dovršen do kraja godine te će od siječnja sljedeće godine Rab postati jednom od destinacija Valamar Rivijere. Od samog početka ulaganja u taj važni turistički projekt ističemo da je riječ o sinergiji iskustva i snage vodećega institucionalnog investitora u Hrvatskoj AZ fonda i vodeće kompanije u turizmu Valamar Rivijere. Imperial Rab je poduzeće koje počiva na dugoj tradiciji turizma, ima kvalitetan menadžment i djelatnike te destinaciju visoke turističke vrijednosti. Kompanija je godinama bila u vlasništvu države, što je ograničavalo njezin investicijski i razvojni potencijal. Vjerujem da ćemo u novom vlasničkom i operativnom okruženju otvoriti novu perspektivu i razvojne potencijale te se kao organizacija radujemo novim inicijativama i suradnji s lokalnom zajednicom na otoku Rabu.

VIV: Hotelijeri stalno upozoravaju da će nedostatak radne snage dugoročno predstavljati značajan problem u hrvatskom turizmu. S kojim konkretnim mjerama Valamar Riviera potiče razvoj strukovnih zanimanja u turizmu?

Ulaganje u osoblje mora biti najvažnija strategija svake turističke kompanije u Hrvatskoj koja želi uspješno poslovati. U Valamar Rivijeri potpuno smo svjesni te činjenice pa smo proteklih godina pokrenuli niz projekata i inicijativa s ciljem kvalitetnijeg upravljanja ljudskim potencijalima. Prosječna je plaća u Valamar Rivijeri već godinama značajno veća od prosjeka u industriji, a od ove je godine veća i od hrvatskog prosjeka što je važna poruka svima koji rade u turizmu. Nastavit ćemo provoditi politiku povećanja plaća u narednim godinama time što ćemo i dalje uključivati progresivan rast osnovne plaće, stalni angažman pri stvaranju programa nagrađivanja vezanih uz radnu uspješnost i nastavak programa bonusa za menadžment. Gradimo dvije poslovne zgrade u Poreču i u Dubrovniku s ciljem da unaprijedimo radnu klimu i uvjete rada u korporativnim sektorima. Posebnu ćemo pozornost posvetiti stalnom zapošljavanju i ostvarivanju uvjeta prema kojima naši sezonski djelatnici mogu imati angažman tijekom cijele godine. Za narednu poslovnu godinu primit ćemo novih 170 djelatnika u stalni radi odnos te ćemo oko 1000 djelatnika uključiti u program za cjelogodišnji rad. U programu za cjelogodišnji rad obvezujemo se djelatnicima u tri godine osigurati posao na minimalno 9 mjeseci, a za ostala tri mjeseca djelatnici primaju 60 do 70 posto plaće. Osim toga, radnicima u programu za cjelogodišnji rad izjednačuje se status s radnicima na stalno u dijelu edukacija, prava na zdravstveni pregled ili mogućnosti podizanja kredita u poslovnim bankama. Pažnju ćemo posvetiti i poboljšanju uvjeta za sezonski rad pa ćemo tijekom sljedeće tri godine u svim našim destinacijama izgraditi smještaj za sezonske djelatnike te unaprijediti ostale uvjete sezonskog zapošljavanja. Pokrenuli smo proces stipendiranja 200 učenika u srednjim školama. Nastavit ćemo s razvojem menadžmenta preko Valamar akademije, a poseban će naglasak biti na unapređivanju programa edukacija i cjeloživotnog obrazovanja. Kao vodeće turističko poduzeće u Hrvatskoj želimo biti predvodnik u razvoju odmorišnog turizma, a tu misiju možemo ostvariti isključivo ako ulažemo u osoblje.

Iako smo svi uistinu ponosni na rast turističkih noćenja i prihoda od turizma, još uvijek nismo dostigli razinu turizma koju je Hrvatska imala krajem 80-tih godina

VIV: Hrvatska je trenutačno među pet najbrže rastućih tržišta na Mediteranu. Kako što bolje iskoristiti taj potencijal?

Imamo jedinstvenu priliku da zbog niskih kamatnih stopa i povoljnih globalnih turističkih kretanja turizam podignemo na novu razinu. Uz stabilno investicijsko okruženje u nekoliko godina mogu se realizirati godišnje investicije u turizam vrijedne od 5 do 8 miljardi kuna, koje mogu značajno unaprijediti turistički proizvod te posljedično povećati popunjenost i potrošnju. Još je uvijek značajan dio turističke i ostale imovine u državnom vlasništvu koja je djelomično ili potpuno neiskorišten potencijal, a time gube svi od potencijalnih investitora do destinacija i ukupnoga gospodarstva.

VIV: Očekujete li da će se uskoro riješiti ključna pitanja za turistički sektor kao što je problem turističkog zemljišta?

Turizam čini 18 posto hrvatskog BDP-a, zapošljava značajan dio stanovništva te jasno pokazuje potencijal za rast konkurentnosti. Vjerujem da će i nova Vlada prepoznati važnost turizma te iskazati interes za daljnji razvoj turizma, i to ne isključivo zbog industrije same, nego i zbog pozitivnih učinaka turizma na ostale grane gospodarstva kao što su građevinarstvo, trgovina, poljoprivreda, transport, obrtništvo i sl. Novoimenovani ministar turizma Gari Capelli u svojim je prvim istupima pitanje rješavanja turističkog zemljišta najavio kao jedan od prioriteta. Mislim da rješavanje tog pitanja može dodatno ubrzati investicije, posebice u kampove te mobilizirati neplaćene koncesijske naknade u smjeru ulaganja u turističku infrastrukturu.

VIV: Jeste li zadovoljni kada vidite kako se uspješni rezultati poslovanja potvrđuju i na tržištu kapitala rastom cijena Valamarovih dionica na burzi?

Naravno da jesam jer to znači da su i ulagači prepoznali vrijednost turizma te vrijednost poslovanja Valamar Rivijere. Ponovno smo potvrdili status vodeće turističke dionice u Hrvatskoj time što smo u prvih devet mjeseci ove godine donijeli značajnu dodanu vrijednost za više od 21 000 dioničara kojima smo osigurali rast tržišne kapitalizacije od 43 posto. Nastavak je to pozitivnog trenda iz 2015. godine u kojoj je cijena dionice Valamar Rivijere porasla za 21,1 posto i premašila kretanje indeksa Crobex i Crobex10. Dionica Valamar Riviere u 2015. godini bila je među tri najlikvidnije dionice na Zagrebačkoj burzi i među najboljih 10 dionica s najvećom tržišnom kapitalizacijom. Ti se trendovi nastavljaju i u ovoj godini u kojoj smo kao prva turistička kompanija u Hrvatskoj održali Dan investitora i komunikaciju s investitorima podigli na još višu i kvalitetniju razinu.

Željko Kukurin, predsjednik Uprave Valamar Rivijere

Hrvatska trenutačno temelji svoju konkurentnost na privatnim inicijativama i globalnim kretanjima, a ne na konkurentnim uvjetima poslovanja jer su oni najlošiji na Mediteranu

VIV: Koliko je važan destinacijski menadžment za razvoj turizma u Hrvatskoj? I što Valamar konkretno poduzima pri razvoju destinacija?

Destinacijski menadžment i doživljajni turizam ključ su povećanja konkurentnosti. Danas u turizmu nije dovoljno imati samo adekvatan smještaj, more ili povijesnu starogradsku jezgru jer turisti traže zabavu, aktivni odmor, izlete i doživljaje. Vjerujem da svi dionici turizma u odredištu, a posebno velike turističke kompanije, moraju aktivno surađivati pri stvaranju sadržaja koji će podići konkurentnost destinacije. U Valamar Rivijeri podupiremo mnogobrojne kulturne, gastronomske, edukativne, sportske i zabavne manifestacije, projekte i inicijative koje unapređuju atraktivnost i konkurentnost destinacije, obogaćuju ukupnu turističku ponudu i doprinose produljenju turističke sezone. Samostalno i u partnerstvima s organizatorima različitih manifestacija organiziramo i podržavamo mnoga uspješna događanja kao što su Open Air i Beach major u Poreču, Valamar trail u Rapcu, 4 Islands u Krku ili ljetnu koncertnu sezonu u Dubrovniku.

VIV: Kakva je Vaša vizija daljnjega razvoja Valamar Rivijere?

Tijekom ove godine u kreativnom procesu sa širim krugom menadžmenta, djelatnika i dioničara došli smo do vizije poduzeća u koju istinski vjerujem. Valamar Riviera vodeća je kompanija u hrvatskom turizmu i kao takva ima priliku postati predvodnikom u promjeni paradigme odmorišnog turizma. Dobili smo priliku postaviti nove standarde odmorišnog turizma u regiji, razvijamo naš portfelj na inovativan način prema višoj kvaliteti, akviziramo druga turistička poduzeća i sinergijski stvaramo novu vrijednost te razvijamo turističke destinacije stapajući specifične lokalne doživljaje i autentično gostoprimstvo u jedinstveno turističko iskustvo. Tim razvojnim procesom možemo unaprijediti sebe i organizaciju u kojoj radimo te izgraditi poticajnu korporativnu kulturu koja stvara dodanu vrijednost za sve svoje dionike. Kako većina naših djelatnika živi i radi u okruženju turističkih destinacija, razvojem društveno odgovornog i održivog turizma možemo značajno pozitivno utjecati na okruženje u kojem živimo. Smatram da je to fantastična prilika za sve djelatnike Valamara i pozivam sve da preuzmu odgovornost za ostvarivanje naše vizije.