Zahvaljujući zemljopisnoj raznolikosti, bogatoj vegetaciji i blagoj mediteranskoj klimi te sve bogatijoj i raznovrsnijoj turističkoj ponudi otok Krk postao je omiljena odmorišna destinacija

Mnogi će se složiti da je Krk zaigurno jedan od najljepših jadranskih otoka jer na jednom mjestu nudi uistinu sve za savršen odmor: netaknutu prirodu, predivne vinske i biciklističke staze, kristalno čisto more, bogato kulturno naslijeđe, umjetničku baštinu i široku lepezu turističkih objekata. Otok je na kojemu će baš svatko naći zabavu za sebe – od avanturista i romantičara do onih željnih klasičnog odmora i lješkarenja na savršenom morskom zraku koji liječi sva osjetila. I nije važno jeste li izabrali hotelski smještaj, privatni apartman ili jedini domaći kamp s pet zvjezdica, na Krku se nudi zaista sve.

Povijest

Prvi podatci o naseljavanju vezuju otok uz ilirska plemena Japoda i Liburna, a potom uz Grke kada otok Krk pripada Elektridskim (jantarskim) otocima, odnosno današnjim kvarnerskim otocima. Tragovi Rimljana vode do prvih stoljeća nove ere, a potkraj 6. stoljeća započinje naseljavanje Hrvata. Na otok Krk veoma je rano stiglo kršćanstvo pa je već u 5. st. formirana i biskupija u gradu Krku i s prvim poznatim biskupom Andrijom (680. god.). Hrvati su se doseljavali u rodovima po kaštelima pa otud i danas otok ima četiri različita dijalekta. Krajem 12. st. javljaju se iz tih rodova i čuveni knezovi Krčki Frankopani. Nakon njihove propasti u 15. st. Krk mijenja mnoge vladare od Mlečana preko Francuza, Austro-Ugarske, Italije i Njemačke i konačno, nakon pet stoljeća, ponovno je sastavni dio Hrvatske. Treba li posebno napominjati i da je na otoku Krku oko 1100. god. nastao „krsni list“ Hrvata – Bašćanska ploča?

Broj sedam

Tradicijski način života otočana vezan je uz more (ribarstvo, pomorstvo i brodogradnju), poljoprivredu i stočarstvo, posebice ovčarstvo, a sve se uz ostale djelatnosti novijega datuma zadržalo na otoku do danas. Život otoka Krka u povijesti i danas može se pratiti kroz simboliku broja sedam. U sedmom su stoljeću Hrvati naselili otok, sedmi po redu knez Frankopan bio je posljednji krčki knez, otok se sedam puta uspješno obranio od gusara. Danas je sedam administrativnih jedinica, grad Krk te općine Omišalj, Malinska, Punat, Baška, Vrbnik i Dobrinj. Sedam je varijanata čakavskoga narječja hrvatskoga jezika i sedam je načina običaja, plesova i narodnih nošnji.

Pučko glazbalo sopile prastari je puhački instrument, a i danas sastavni dio svih otočkih svečanosti, često vezanih uz crkvene blagdane i svece zaštitnike pojedinih mjesta. Bogatstvo otočnoga folklora svake se godine predstavlja na ljetnom Festivalu krčkoga folklora i Smotri sopaca otoka Krka. Također su poznati koledarski običaji u karnevalskom razdoblju.

Turizam

Razvoj turizma seže još u početak prošloga stoljeća kada se u Omišlju počeo razvijati izletnički turizam. Potaklo ga je Društvo za poljepšanje Omišlja, koje je djelovalo do početka Prvoga svjetskog rata. Već su krajem 19. st. posjetitelji iz Opatije, Lošinja i ostalih okolnih ljetovališta, zajedno s izletnicima iz Rijeke, dolazili u Omišalj u potrazi za razonodom i odmorom, narodnim običajima, starinama te omišaljskim vinom i presnecom. Njivice, nekad malo ribarsko mjesto, danas je jedno od najatraktivnijih turističkih odredišta na otoku. Iako je postojalo još u pretpovijesno doba, spominje se u jednom dokumentu iz 1474. godine, a postalo je poznato zahvaljujući nadvojvodi Rudolfu Habzburškom, utemeljitelju lovnoga turizma. Današnji razvoj Malinske odredila je 1880. godina, kada u luku pristaje prvi turistički parobrod i čime je označen početak razvoja turizma, isprva samo lovnoga, a kasnije i zdravstvenoga. Na razvoj turizma na otoku, ali i u gradu Krku znatno su utjecali i neki vanjski čimbenici, u prvom redu željeznički i parobrodarski promet te je izgradnjom željezničke pruge do Trsta i Rijeke to područje povezano s ostalim djelovima Europe. Prvi hotelski objekti sagrađeni su na predjelu Dražica i ondje je u istoimenoj uvali od 1910. bilo i kupalište za goste hotela, a potom i mještane. Naselje Punat prvi se put spominje u pisanim dokumentima 1377. godine kao Villa di Ponte. Godine 1891. otvara se prva gostionica na Staroj placi (današnja Mala placa) u kući koja je danas pod zaštitom kao spomenik kulture. Godine 1908. organizira se i Društvo za poljepšanje mjesta i čine se prvi ozbiljniji koraci radi podizanja razine ugostiteljstva kao uvjeta za razvoj turizma, a 1923. otvoren je prvi hotel Vila Lucija. Uz Punat se vežu i početci organiziranog oblika nautičkog turizma na našoj obali. Naime, prve inozemne jahte ostavljene na čuvanje i održavanje smještene su upravo u brodogradilištu u Puntu 1964. godine. Devetnaesto je stoljeće prekretnica i u životu Vrbnika. Razvijaju se novi oblici gospodarstva i uspostavljaju morski prometni putovi. Razvoju turizma doprinijela je i izgradnja kupališta Zgribnica 1927. godine. Za razliku od turističkih mjesta na zapadnoj i južnoj obali otoka (Baška i Malinska) u kojima se razvoj turizma može pratiti više od sto godina, u općini Dobrinj počeci turizma datiraju u razdoblje između dvaju svjetskih ratova. Ipak treba spomenuti da je prvi hotel u Šilu otvoren još za Austro-Ugarske, ali je ubrzo zatvoren. Između dvaju svjetskih ratova u Šilu je osnovana turistička zadruga te je uređeno i kupalište s hotelom Pećine.

Gastronomska strana otoka

Među posjetiteljima posebno se cijene i krčke delicije poput šurlica s gulašom od janjetine, buzare od srdelica s krumpirima ili slastica poput presnaca, torte čija je baza svježi sir. Dakako, malokoji turist ode s otoka bez barem jedne butelje slavne zlatnožute Vrbničke žlahtine, vina koje je postalo zaštitni znak otoka.

Otok Krk u brojkama:

Površina: 405,8 km²

Stanovništvo: 17 860 (2001.)

Obala je duga duga 219,12 km

Otok Krk ubraja se među najsunčanije dijelove Europe s 2500 sunčanih sati godišnje.

Na otoku Krku raste približno 1400 vrsta kopnenoga bilja, odnosno gotovo polovina ukupne flore u Hrvatskoj.

Na plažama otoka Krka vijori se 15 plavih zastava.

Valamar na Krku

  • Hoteli i ljetovališta: hotel Corinthia-Baška, hotel Zvonimir, Atrium Residence Baška, Villa Adria i hotel Valamar Koralj Romantic.
  • Kamping ljetovališta: Camping Resort Krk, kamp Ježevac, Naturist Camping Bunculuka , kamp Zablaće i kamp Škrila.

 

JESTE LI ZNALI?

Zbog svoje bogate povijesti Vrbnik se naziva i kolijevkom pismenosti u Hrvata te je jedno od najstarijih mjesta na otoku Krku (prvi se put spominje 1100. godine). U Vrbniku prevladavaju uske uličice pa ne čudi da se najuža ulica na svijetu nalazi upravo ovdje. U Vrbniku je rođen Blaž Baromić, osnivač prve poznate hrvatske glagoljaške tiskare u Senju.