Razgovarali smo s Alenom Benkovićem, potpredsjednikom za razvoj, održavanje imovine i tehničke servise

VIV / Ove godine preuzeli ste funkciju potpredsjednika za razvoj, održavanje imovine i tehničke servise u Valamar Rivijeri. Možete li nam reći gdje ste započeli svoju karijeru i na kojim ste poslovima do sada radili?

Nakon završenog Ekonomskog fakulteta u Puli, karijeru sam 1999. godine započeo kao pripravnik u tadašnjoj Rivieri gdje sam radio na nekoliko značajnih pozicija – kao asistent direktora kampa Funtana, asistent direktora kampa Lanterna te direktor hotela Neptun – današnjeg hotela Valamar Riviera 4* u Poreču. Karijeru sam nastavio kao direktor klastera Lanterna, a potom u gradskom poduzeću Parentium koje se bavi investicijama Grada Poreča gdje sam stekao vrijedna iskustva za nastavak karijere. Posljednje četiri godine proveo sam u Istraturistu u Umagu, gdje sam radio na poziciji Direktora za razvoj, održavanje imovine i tehničke servise. Ove godine dobio sam priliku vratiti se u Valamar Rivijeru i na trenutnoj funkciji imam priliku aktivno sudjelovati u velikim investicijskim projektima i planiranju daljnjeg razvoja vodeće turističke kompanije u Hrvatskoj.

VIV / Valamar Riviera je poznata kao najveći ulagač u hrvatskom turizmu. Samo u ovoj godini uloženo je oko 354 milijuna kuna. Koji su planovi investicija za iduću godinu?

S ciljem repozicioniranja svog portfelja prema objektima više kategorije i kontinuiranog podizanja kvalitete usluga i sadržaja, Valamar Riviera najavljuje značajan investicijski ciklus u 2016. godini vrijedan oko 260 milijuna kuna. Sljedeće godine sredstva će biti usmjerena u daljnje podizanje kvalitete portfelja hotela, apartmana i kampova, s posebnim naglaskom na modernizaciju kampova koji posluju pod brendom Camping Adriatic by Valamar, za što je predviđen značajan dio ukupnog budžeta. Ulaganja u kampove bila bi značajno veća kada bi se riješilo pitanje koncesija i prava na turističkom zemljištu. Repozicioniranje kampova u moderne kamping resorte visoke kvalitete u skladu s vodećim svjetskim trendovima jedan je od strateških ciljeva investicijske politike Valamara.
U pripremi je i niz drugih projekata koji će kroz stvaranje novih i unapređenje postojećih sadržaja povećati kvalitetu ponude i doživljaja u svim destinacijama.  Od brojnih projekata, u sljedećoj godini uložit ćemo značajna sredstva u uređenje plaža, nove ugostiteljske sadržaje, uređenje multifunkcionalne dvorane u Poreču, projekte IT-a i digitalizaciju poslovanja kao i projekte energetske učinkovitosti.

VIV / Iduće godine značajan fokus Valamara je na ulaganjima u razvoj kampova. Koliko je za poslovanje Valamar Rivijere važan kamping segment?

Kamping je izuzetno važan za Valamar Rivijeru jer predstavlja više od pola našeg portfelja, a zbog njegove visoke operativne efikasnosti i velikog potencijala za daljnji razvoj, ima stratešku važnost za našu kompaniju. U idućoj godini planiramo značajne investicije u neke od naših vodećih kampova. Sljedeće godine, kamp Krk nakon novog ciklusa ulaganja, postat će prvi kamp s 5 zvjezdica u Republici Hrvatskoj, dok ćemo kampu Lanterna s dodatnim ulaganjima podići kategorizaciju s 3 na 4 zvjezdice. Kamp Lanterna će sljedeće godine, između ostalog, dobiti i novi aqua park namijenjen djeci i obiteljima te nove atraktivne zone mobilnih kućica. Zbog kontinuiranih ulaganja i dobre kvalitete smještaja i usluge, kamp Krk i kamp Lanterna članovi su prestižnog udruženja „Leading Campings of Europe“. Značajna ulaganja u podizanje kvalitete u planu su i u ostalim kampovima na Krku, Istri i Dubrovniku.

VIV / Koliko su važne investicije u turizmu za dugoročan poslovni uspjeh?

Investicije u turizmu su neophodne ukoliko želimo ostati lider na tržištu i biti značajan i konkurentan igrač na međunarodnoj sceni. Hotelijerstvo je kapitalno intenzivna djelatnost i ulaganja u turizmu imaju pozitivan utjecaj na cjelokupnu ekonomiju jer pridonose novom zapošljavanju, pokreću građevinski sektor, utječu na ukupan razvoj destinacija, potrošnju po gostu, produljuju sezonu, što sve pozitivno utječe na niz gospodarskih grana. U Valamaru već sada intenzivno radimo na razvoju investicija koje će se realizirati za nekoliko godina, jer kvalitetno strateško planiranje pretpostavlja dugoročnu perspektivu.
VIV / Koliko vremena je u prosjeku potrebno od plana do realizacije određene investicije? Možete li nam malo približiti taj proces?

U prosjeku, od izrade master plana do realizacije određenog projekta, potrebno je između 30 i 36 mjeseci, ovisno o njegovoj složenosti. Kvalitetna priprema svakog projekta izrazito je važna, zahtijeva vrijeme i koordiniranost niza timova. Priprema obuhvaća izradu poslovnog plana, predinvesticijske i investicijske studije koji uključuju valorizaciju prostornih mogućnosti, potrebnih materijalnih, financijskih, kadrovskih i drugih resursa na temelju koji se utvrđuje ukupna ekonomska učinkovitost projekta. Drugim riječima, proces planiranja investicijskih projekata u turizmu obuhvaća četiri osnovne faze: pripremu, ocjenu, izvedbu i aktiviranje investicijskog plana. Kvaliteta i financijska isplativost određenog projekta uvelike ovisi upravo o njegovoj kvalitetnoj i pravovremenoj pripremi.

VIV / Značajna sredstva Valamar Rivijere usmjerena su i u energetsku učinkovitost. Koje projekte u ovom području biste izdvojili kao posebno uspješne?

Valamar Riviera iz godinu u godinu sve veću pažnju posvećuje održivom poslovanju koje uključuje sustavno očuvanje okoliša, racionalno korištenje resursa, upravljanje otpadom, projekte obnovljive energije i očuvanje prirodnih resursa. U projekte energetske učinkovitosti u razdoblju od 2012. do 2014. godine uloženo je više od 12 milijuna kuna, a do sada smo ostvarili velike uštede vode, prešli smo na ekološki čišće i isplativije energente, uložili smo u solarne kolektore i iskorištavanje obnovljivih izvora energije. Trenutno radimo srednjoročne petogodišnje planove i planiramo daljnje značajne investicije u području održivog razvoja.

VIV / Kako najradije provodite slobodno vrijeme?

Posvećujem se svojoj obitelji i djeci koliko god mi to poslovne obveze dopuštaju. Zaista uživam u vremenu provedenom s njima. Dio preostalog vremena uživam u košarci. Aktivno sam se bavio košarkom, a sad sam rekreativac i sudjelujem u radu lokalnog košarkaškog kluba „KK Poreč“.